Határtalanul! Program


Erdély, 2019.


Az album megnyitásához kérjük kattintson a képre!


Sopron, 2019.


Az album megnyitásához kérjük kattintson a képre!


Krónika: Erdély


2019.05.18. (szombat)


Az Arany megálló


Sopronból indultunk éjfélkor. Reggel fél nyolckor értünk át a határon. Ezután az első megállónk Nagyszalonta volt, Arany János szülőhelye.
Itt megtekintettük a szülőházát, amit Aranyportának is neveznek, valamint a mostani nem az eredeti ház, ugyanis egy tűzesetben leégett. Ennek ellenére megpróbálták teljesen ugyanolyanra rekonstruálni.
Itt még megkoszorúztuk a házat, illetve egy rövid idézettel emlékeztünk meg a költőről.
Ezt követte a Szobor-park, ahol Arany János szobra mellett más, nagy történelmi személyek szobra is megtalálható. Ilyen például Kossuth Lajos vagy Bocskai István (Nagyszalonta lapítója) szobra.
Ezután a négyemeletes, száz lépcsős Csonka-torony következett. Itt a városról hallhattunk egy rövid bemutatót. Az első emeleten láthattuk Arany János írásainak egy részét, valamint azt a fotel, amelyikben életét vesztette. A második emeleten az akadémiai irodáját rendezték be. A harmadik emeleten szintén egy gyűjteményt nézhettünk meg. A negyedik emeleten pedig egy kis játszószobát alakítottak ki a gyerekeknek, amit természetesen mi is kipróbáltunk. Gyakorlatilag ezt a helyet tartják Arany János múzeumnak.


Ház a tónál


Nagyszalonta után már csak a végső úti célunk következett, ami Lázárfalva volt, a szálláshelyünk. Azonban útközben még láthattunk egy-két nevezetességet Erdélyből, ilyen volt például a Tordai-hasadék. A faluba érkezéskor már egy vacsorával vártak minket a szállásadóink a Főhadiszálláson. A vacsorát követően foglaltuk el a szálláshelyünket, ami két ház volt a hegylábánál, illetve egy kis tóval a közepén.


Olvassa tovább a Krónikát ide kattintva!Határtalanul - 2012.


A HATÁRTALANUL! program keretében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati felhívást hirdetett a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulása, valamint a diákok szakmai tapasztalatszerzésének elősegítésére. A pályázat célja Magyarország és Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal/osztállyal rendelkező szakképző iskoláiban tanuló diákok szakmai együttműködésének támogatása.

A Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Középiskolával közösen vesz részt a pályázaton, amelyhez 2.341.000.- forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A támogatásból 2012. április 16-21. között az iskola 30 diákja és 3 kísérő szaktanár utazott Erdélybe (Románia) és 2012. június 11-16. között a partneriskola 30 diákja és 3 tanár látogat el Sopronba. Az együttműködés során mindkét iskola vállalta egy-egy útinapló elkészítését, amely az utazások, történések eseményeit rögzíti.Megtekintés a YouTube-on
A HATÁRTALANUL! program keretében az Apáczai Közalapítvány a határon túli magyarság magyarországi diákokkal és tanáraikkal való megismertetését tűzte ki céljául.

Ennek érdekében a Közalapítvány pályázatot hirdetett magyarországi iskolák számára a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak támogatására. A tanulmányutak keretében a magyarországi intézmények diákjai a választott célországban szakmai és kulturális tartalmú programokat valósíthatnak meg.

A pályázaton a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 1.431.500 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatásból 2010. szeptember 13-17. között az iskola 40 diákja és 4 kísérő szaktanár utazik Szlovákiába, hogy megismerhessék a Felvidék történelmi városait és a magyar történelemhez kötődő emlékeket.


Felvidéki történelmi városok diasorozat