SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum

OM kód: 203051/014 | 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3.

Intézmény logo

Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokÓRARENDKRÉTA

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Általános információk:

  • Képzés időtartama: 1.5 év, vagy
    1 év, ha:
    • rendelkezik előképzettséggel vagy munkahelyi igazolással a szakmában eltöltött évekről
    • részt vesz egy tudásfelmérésen és szintvizsgán
  • A belépés feltétele 8. osztály elvégzése és az egészségügyi alkalmasság (tüdőszűrő)
  • A képzés típusa mindegyik esetben: esti képzés

 

A Soproni SZC teljes képzési kínálata felnőttek számára:

A 2024/2025-ös tanévre szóló tájékoztató jelentkezési határidő: 2024. aug. 27.

 

Előzetes online jelentkezési lehetőség (nem kötelező):

Jelentkezési űrlap

Egy gmail.com-os cím szükséges a kitöltéshez.

 

Jelentkezési lap:

SZC-s jelentkezési lap (2024/2025-ös képzésekre) jelentkezési határidő: 2024. aug. 27.

A főoldalon felhasznált kép forrása: Image by pch.vector on Freepik


Partnereink

SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum


Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium

9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3.

Telefon: +3699312779

E-mail: svk@svk.hu

OM azonosító: 203051/014


2024Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium